Sleutelhangers Maken Met Beach / Strand Effect - itsOkay

Sleutelhangers Maken Met Beach / Strand Effect

Wat is er leuker dan je sleutelbos opvrolijken met deze zomerse "beach look" sleutelhangers? In deze blog laat Grace jullie zien hoe zij deze super populaire sleutelhangers met epoxyhars maakt. 


Hoi allemaal, mijn naam is Grace en ik kom uit de Filipijnen. Ik woon nu 4 jaar met veel plezier in Nederland. Vorig jaar ben ik geïnspireerd geraakt om zelf ook te gaan knutselen met epoxyhars en ben ik begonnen met het maken van sleutelhangers. Ik vind epoxyhars zeer veelzijdig, erg leuk om ermee te experimenteren en mooie kunstwerkjes te maken. 

Ik verkoop sleutelhangers en penningen op Tiktok en Instagram via mijn pagina @craftygracy. Neem een kijkje voor inspiratie of meer voorbeelden van mijn werk. Het is voor mij op dit moment een erg leuke hobby. Hopelijk vinden jullie mijn blog leuk en leerzaam om te lezen! Groetjes, Grace!

Wat heb je nodig:

- Zand (echt strandzand of chinchilla zand vd action)
- Letter siliconen mal (normaal)
- 1:1 Epoxyhars of UV epoxyhars
- Transparante vloeibare pigmenten (blauw, groen, rood en oranje)
- Transparant pigment (wit) (voor het bubbel effect)
- Epoxy UV Led lamp als je werkt met de uv hars
- Sleutelhangers met ringen, ketting en schroefoogje
- Handboortje
- Decoraties variant 3; zeesterren en schelpen (en eventueel pareltjes) 
- Mengbekers (of herbruikbare siliconen mengbekers)

Eventueel:

- Baby doekjes (voor als je knoeit), brander of aansteker, cocktailprikkers, roerstokjes, tangetje en handschoentjes

Stap 1: Letter kiezen en het eerste laagje maken 

Ik gebruik voor het maken van sleutelhangers de 1:1 Epoxyhars. Dit is verhoudingsgewijs goedkoper dan het gebruik van de uv epoxyhars, maar heeft wel 24 uur nodig om uit te harden. Het fijne van de UV Epoxyhars is dat deze epoxyhars binnen enkele minuten droogt én je hoeft deze hars niet te mengen: hij is kant en klaar. Het is aan jou welke jij wilt gaan gebruiken. 

Meng een klein beetje 1:1 Epoxyhars met echt zand. Het mengsel moet plakkerig en dikkig zijn anders verspreid het mengsel zich door de hele letter als je het in de letter aanbrengt. Je wilt dat het zand op een plek in de letter blijft zitten, vandaar dat een goede dikte van het zandmengsel belangrijk is. Je doet het zandmengsel in het onderste gedeelte van elke letter die je gaat maken. Dit moet ongeveer 5 uur hard worden.
*Je kunt voor deze stap ook de UV Epoxyhars gebruiken, deze droogt dan binnen enkele minuten onder een UV led lamp of in de directe zon. Heb je deze lamp niet kan je de hars dus ook ook enkele minuten buiten laten drogen.


Stap 2: Het tweede laagje

Wanneer het zandmengsel na ongeveer 5 uur (1:1 Epoxyhars) uitgehard is kun je het harsmengsel voor de basis maken. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van het aantal sleutelhangers dat je wilt gaan maken. Verdeel de epoxyhars in 2 delen in bakjes. In het ene bakje doe je een paar druppels transparante blauw pigment en in het andere bakje doe je een paar druppels transparant groen pigment. Het groene epoxyhars mengsel giet je naast het zand en het blauwe epoxyhars mengsel giet je daar weer naast. Gebruik een mini gasbrander of lange aansteker om de belletjes te laten knappen. Hierna moet je de letters 48-72 uur laten drogen. Mijn ervaring is dat als jet het maar 24 uur laat drogen, het buigzaam wordt wanneer je de UV led lamp gebruikt (voor de volgende stap). Dus het is verstandiger om het langer te laten drogen zodat het niet meer kan buigen. 


Stap 3: Het derde laagje (de bubbels)

Dit is mijn favoriete stap; het maken van het bubbel effect. In een mengbakje giet je een laagje UV Epoxyhars en voeg hier een beetje wit dekkend pigment (1-2 druppels) aan toe. Roer dit goed. Doe een dun laagje over je eerste laagje (groen-blauw) heen (niet over het zand). Neem je fles UV Epoxyhars en druppel er druppels in, dicht naast elkaar, om het bubbel effect te maken. Zodra je hele letter gevuld is met bubbels doe je het meteen onder de UV led lamp, anders gaat het verspreiden en verlies je het effect. Stap 4: Het vierde laagje

Na een paar minuten drogen onder de UV led lamp is je letter hard en kun je aan de slag gaan met de decoraties. Ik heb schelpjes en zeesterren gebruikt. itsOkay heeft echte schelpjes, maar ook mooie gouden van metaal. Ik had zelf nog wat zelfklevende pareltjes en deze heb ik ook gebruikt. Je kan de decoraties zelf naar wens plaatsen waar je wilt. Voor de oranje sleutelhangers heb ik een beetje UV epoxyhars gemengd met zilver glitter. Dat heb ik met een tandenstoker om de "water bubbels" gedaan voor een leuk effect. 


Stap 5: De laatste laag

Nadat je de decoraties hebt geplaatst waar jij dat mooi vindt, vul je de hele letter tot de rand met UV Epoxyhars en laat de hars goed drogen onder de UV lamp. Draai hierna de mal ook nog even om en laat ook de onderkant van de mal goed drogen onder de lamp.
Je kunt deze laatste stap uiteraard ook doen met de 1:1 Epoxyhars. Laat goed drogen en hierna is jouw letter met strand/bubbel effect klaar en kun je het uit de mal halen.


Stap 6: Sleutelhanger maken

Bij het Sleutelhangers Deluxe Set zit alles om deze sleutelhangers te maken: een handboortje met 10 kleine boortjes, schroefjes en sleutelhangers, maar dit kun je ook los kopen op de website van itsOkay. Met het boortje kan je een gaatje boren in de sleutelhanger. Hier doe je een schroefje in en hier doe je een sleutelhanger aan.
Zorg ervoor bij het boren dat het gaatje diep genoeg is voor de helft van het schroefje. Draai het schroefje helemaal in de hars zodat deze goed vast zit. Voor extra grip gebruik ik een tangetje.
Nu je de sleutelhanger hebt gemonteerd is hij klaar. Laat hem nog 24 uur goed uitharden. Hierdoor verdwijnt ook eventuele plakkerigheid. Ruwe randjes kan je wegknippen met een tangetje of schaartje. Oneffenheden kan je wegwerken met nog een klein beetje hars of transparante lak/nagellak. 


Tot slot nog twee tips!

TIP 1: luchtbellen
Gebruik een mini gasbrander of lange aansteker om de luchtbellen te verwijderen. Deze knapen bij warmte. Houdt de gasbrander niet te dicht bij de mal, dan blaast het de hars uit de mal en verpest je je bubbel effect. Lukt dit niet kan je de luchtbellen prikken met een cocktailprikketje.

TIP 2: indraaien schroefje
Gebruik een tangetje om het schroefje goed vast te kunnen houden, het is een gepriegel. itsOkay heeft een geweldige set met tangen en gereedschappen die erg handig zijn om sleutelhangers etc te maken. 

Veel plezier met het maken van deze zomerse sleutelhangers! Ik hoop dat deze blog je goed op weg heeft geholpen! Liefs Grace.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

  • Beste Linda, We hebben 2 soorten mallen. Normaal of gespiegeld. Het is aan de klant de keuze welke ze liever mee werken, daarom bieden we beide opties aan. Gr. Patricia, team itsOkay

    PA

    Patricia itsOkay

  • Hoe doe je dat dan met de letters in spiegelbeeld? Die kan je niet vanonder af opbouwen want dan zit de mooie kant aan de achterkant van de letter? Of heb ik dan een verkeerde mal gekregen?

    LI

    Linda

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.