Zelf epoxy onderzetters maken - itsOkay

Zelf epoxy onderzetters maken

Maak je eigen onderzetters met epoxy! De resin art onderzetters die je hiermee maakt zijn prachtig. Geheel naar eigen smaak, klaar om de eettafel te versieren of als luxe onderzetter van een glas wijn.

Wij houden van glans en onze epoxy onderzetters waren wel weer aan vernieuwing toe. Hoe leuk om dit zelf te maken! Vol creatieve impulsen en de materialen zijn wij aan de slag gegaan. 

Benodigdheden:

1 x epoxyhars onderzetters maken pakket. Hier zit het volgende in:

 • 1 x siliconen onderzetter mal
 • 1 x 250 gram hars & 1x 250 gram verharder
 • 1 x pot gouden decoratie vlokken
 • 2 x kleuren vloeibaar pigment (bij de set kan je kiezen tussen verschillende kleuren) 
 • Leuk handleiding boekje met voorbeelden

  Eventueel:

  Pdf handleiding epoxy onderzetters maken

  Stap 1: De epoxy

  In het pakket zit een fles (A) hars en (B) verharder. In totaal 500 gram. Zie itsOkay.nl voor meer van dezelfde hars. Gebruik voor het maken van de onderzetters geen andere soorten hars. We beginnen met het mixen van de hars (A) met de verharder (B). De verhouding is 1:1. Dat betekent dat je evenveel hars als verharder gebruikt. Bereken hoeveel hars je denkt nodig te hebben voor de mal die je nu gaat vullen en weeg het af. Heb je maar één mal? Meng dan niet meer hars als dat hier in past. De hars moet straks 24/48 uur uitharden. Hierna kan je de volgende onderzetter maken.

  epoxy hars mengen


  Weeg en meng precies evenveel gram hars als verharder en voeg dit toe aan een mengbeker. Meng de hars zeker een paar minuten met bijv. een stokje. Ga ook goed langs de randen van de mengbeker, zodat alles goed gemengd is. De gemengde hars die we nu gaan gebruiken noemen we het harsmengsel.

  Stap 2: Voeg de (gouden) decoraties toe aan de hars

  In het pakket zit een potje gouden decoraties. Je kunt natuurlijk ook andere decoraties gebruiken (bijvoorbeeld glitter). Mix 1/3 van het harsmengsel of minder in het eerste bekertje met (gouden) decoraties. Je kunt zelf kiezen hoeveel decoraties je in je onderzetter wilt.

  epoxyhars mengen
  epoxy giethars mengen

  Stap 3: Mix hars met de donkerste pigmentkleur

  In de kit zitten twee flesjes kleur pigment. Je kunt ze natuurlijk ook los kopen in onze webshop. In dit voorbeeld houden we de kleuren roze en wit aan. In het tweede bekertje mixen we 1/3 van het harsmengsel met de donkerste kleur, in dit geval roze. Begin met het gebruiken van een kleine hoeveelheid pigment, zodat je altijd nog kan aanvullen mocht je meer kleur willen!

  epoxy mengen

  Stap 4: Mix hars met de lichtste kleur

  In het derde bekertje mixen we het over gebleven harsmengsel met de lichte kleur, in dit geval wit. Begin ook hier met een kleine hoeveelheid en vul aan tot je de juiste kleur hebt.


  Stap 5: Het maken van de onderzetters

  Nu kunnen we aan de slag. Je kunt helemaal zelf kiezen hoe je de onderzetter wilt versieren. Giet de hars altijd van buiten naar binnen. In dit voorbeeld is roze de overheersende kleur, dus we gieten de hars met hierin de roze pigmenten kleuren als eerste aan de buitenkant. Hierna gieten we de hars met de witte pigmenten kleuren in het midden van de mal. Zorg dat je goed weet hoe je de mal wilt versieren zodat je laag per laag kunt werken, zo krijg je het mooiste resultaat!

  siliconen mal onderzetter gietensiliconen mal onderzetter gieten


  Blaas met een heattool (of bijv. een aansteker) over de hars die je zojuist in de mallen hebt gegoten om de belletjes er uit te krijgen. Een haar föhn is niet warm genoeg. Laat de hars dan minimaal 48 uur drogen. Haal jouw onderzetter hierna uit de mal.

  siliconen mal onderzetter gieten

  Stap 6: De afwerking

  Werk de randjes af voor een nog mooier resultaat! De gouden randjes kan je op verschillende manieren aanbrengen.

  1. Met een goudstift (paint marker) naderhand aanbrengen en er hierna met transparante lak of vernis overheen gaan zodat het de kleur goed bescherm;
  2. De mal van te voren inpoeieren met gold of zilver metallic poeder, en dan pas gieten, dan komen ze er uit met een gouden rand;
  3. In de randjes van de mal goudfolie aanbrengen en hierna de hars gieten.

  Nu heb je je eigen prachtige zelfgemaakte onderzetters!

  zelfgemaakte epoxyhars onderzetters

  Meer informatie?

  Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
  Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum


  Over itsOkay

  Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

  Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

  Handleidingen >

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.